Svijet

Иран: Одговарамо на приједлог за два дана

ТЕХЕРАН - Иран ће за два дана дати одговор на приједлог споразума који је припремљен током преговора са Русијом, САД и Француском а под окриљем ИАЕА, који се односи на трансфер једног дијела иранског уранијума у иностранство ради добијања горива.


"Иран ће за два дана одговорити на приједлог споразума ради добијања горива за реактор у Техерану", наводи агенција Фарс позивајући се на незванични извор.

САД, Русија и Француска потврдиле су пристанак на овај приједлог споразума, али је Иран саопштио да му треба неколико додатних дана како би размотрио тај предлог.

Западне дипломате наводи да би, према приједлогу сачињеном 21. октобра у Бечу, Иран требало да до краја 2009. године испоручи 1 200 килограма обогаћеног уранијума мање од пет одсто како би у Русији био обогаћен на 19,75 одсто а затим у Француској прерађен за потребе реактора у Техерану.

Ирански званичници су одбацили предлог да пошаљу 1 200 од 1 500 килограма иранског уранијума обогаћеног до 3,5 одсто, потврдивши да би Иран могао да пошаље много мању количину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog