Svijet

ЕУ повећава помоћ Авганистану

ЛУКСЕМБУРГ - ЕУ је саопштила данас да ће повећати помоћ Авганистану, али је упозорила да се ситуација у тој земљи погоршава и да се реформе у неким областима уопште не спроводе.


Министри спољних послова чланица Уније су на састанку у Луксембургу усвојили стратегију за бољу координацију помоћи Авганистану, неколико дана након што је НАТО подржао план америчког генерала Стенлија Мекристала о борби против талибанске побуне.

"Ситуација у Авганистану се погоршава. Нисмо суочени само критичном безбједносном ситуацијом. Напредак у политичким реформама, реформи управе и изградњи државе је спор, а у неким дијеловима земље неспостојећи", саопштили су шефови дипломатија чланица Уније.

ЕУ и њене чланице годишње издвајају скоро милијарду евра за помоћ грађанима Авганистана. Европска комисија осигурава око 140 милиона евра од тог износа.

Унија ће интензивирати напоре у обуци авганистанских званичника и помоћи ће у развоју ефикасних државних институција, као и боље координације хуманитарних напора.

Истовремено, Брисел ће у оквиру нове стратегије захтијевати одговорнији и ефикаснији рад будуће авганистанске администрације.

"Потребно је да тамо наступимо са веома јасном поруком послије предсједничких избора. Мора доћи до новог почетка. Неопходна је посвећена и одговорна реформска стратегија авганистанских власти", изјавио је шведски министар спољних послова Карл Билт, чија земља предсједава Унијом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog