Svijet

Карабињери претресају швајцарске банке

РИМ - Италијанска полиција извршила је јуче претресе у 76 филијала и кацеларија швајцарских банака у Италији, у оквиру акције сузбијања утаје пореза.


Односи између двије земље су нарушени, јер је Италија понудила пореску амнестију грађанима са рачунима у швајцарским банкама, уз наду да ће на тај начин у буџет вратити милијарде евра који се илегално чувају у иностранству.

Истовремено, италијанске власти инсистирају да им швајцарске банке доставе све релевантне податке.

Претреси су обављени у областима на сјеверу Италије, укључујући регионе на граници са Швајцарском, као и недалеко од пореског раја и суверене државе Сан Марина.

Швајцарска и Сан Марино страхују да ће понуђена амнестија довести до масовног повлачења новца из њихових банака. Италијанска пореска служба саопштила је да италијански држављани у Швајцарској држе око 125 милијарди евра.

Џејмс Нејсон, портпарол Швајцарског банкарског удружења, изјавио је да је чудно да су рацијама обухваћене само швајцарске банке.

Удружење страних банака у Италији саопштило је да његови чланови "активно сарађују са пореским властима" и изразило увјерење да су чланови поштовали правила пословања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog