Svijet

У Индонезији није шала: Астероид као атомска бомба

ЏАКАРТА - Астероид који је овог мjесеца експлодирао у земљиној атмосфери, изнад Индонезије, са јачином једнаком експлозији три атомске бомбе бачене на Хирошиму, довео је у питање одбрамбене способности наше планете од удара из свемира. Камен из свемира сударио се 8. октобра са земљином атмосфером изнад Јужног Сулавезија, у Индонезији.


Експлозију су регистровале специјалне контролне станице удаљене 16.000 километара, наводи се у извjештају научника са универзитета Западног Онтарија.

Научнике брине чињеница да ниједан телескоп није примjетио астероид као и то да је могао да изазове катастрофу да је којим случајем био већи.

Астероид, чији се пречник процjењује на око 10 метара, погодио је атмосферу брзином од скоро 73.000 километара на сат.

Нагло успоравање брзине довело је до његовог страховитог загријавања и експлозије јачине од 50.000 тона ТНТ.

Срећом, због висине на којој се експлозија догодила - између 15 и 20 километара изнад нивоа мора, није дошло до посљедица на земљи. Међутим, да је свемирско тијело било нешто веће - 20 до 30 метара у пречнику, лако је могло да изазове огромна разарања и губитак људских живота, истичу истраживачи.

Астрономи су досад уочили и завели само мали број свемирских тијела пречника мањег од 100 метара.

„Да би мања свемирска тијела била примјећена потребно је саградити јаче телескопе", казао је Тим Спер, директор Центра за мале планете у Кембриџу, у Масачусетсу, који сматра да би један такав пројекат коштао више милијарди долара.

Ужарену ватрену лопту примјетили су становници Индонезије, а на Ју Тјубу је постављен снимак на коме се види ватрена лопта у великом облаку прашине.

Стручњаци вјерују да је пад астероида или дјелића комете пречника око 60 метара узрок познате Тунгуске експлозије 1908. у Русији.

Јачина те експлозије процјењена је на 10 до 15 милиона тона ТНТ што је довољно да се један већи град сравни са земљом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog