Svijet

ЦИА плаћала Карзаиевог брата

КАБУЛ - Ахмед Вали Карзаи, брат авганистанског предсједника Хамида Карзаија, добијао је редовне уплате од америчке Централне обавјештајне агенције (Циа), пише данашње издање дневника "Њујорк тајмс", позивајући се на тренутне и бивше америчке званичнике.


Лист пише да се сумња да је Ахмед Вали Карзаи учесник у трговини опијумом у Авганистану и да га је ЦИА у протеклих осам година плаћала за услуге у које спада помагање при регрутовању за авганистанске паравојне снаге које дјелују по директивама ЦИА и у околини и самом граду Кандахару на југу те државе.

Ахмед Вали Карзаи је за амерички дневник изјавио да је сарађивао са америчким властима, али је демантовао да је био на платном списку ЦИА и да је укључен у трговину опијумом.

"Њујорк тајмс" наводи да је Ахмед помагао објавештајној служби и да контактира присталице талибана.

"Ниједна обавјештајна служба достојна свога имена не би одговарала на такву врсту оптужби", изјавио је за дневник портпарол Цие Пол Гимиљано.

Према писању листа, финансијске везе ЦИА са Ахмедом Валијем Карзаијем и његови радни односи са агенцијом изазвали су дубоке подјеле унутар администарције америчког предсједника Барака Обаме.

"Њујорк тајмс" истиче да понашање ЦИА указује на то да САД нису учиниле све што могу да би у Авганистану сузбиле уносну трговину наркотицима, која је велики извор прихода талибанским побуњеницима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog