Republika Srpska

РС: Убрзано се смањује број грла стоке

БАЊА ЛУКА - Број свиња у Републици Српској у посљедњих пет година мањи је пет пута, док је број говеда у истом периоду дупло мањи, изјавио је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и фармера Владимир Усорац.


Он је истакао да на сточним пијацама уопште нема свиња тежих од 100 килограма, а да по селима више нико не узгаја прасад, док постоји само повећање производње млијека са 1 500 на 3 000 литара годишње по музној крави.

Усорац је навео да је производња млијека повећана зато што се стока храни квалитетнијом храном, док је један од разлога смањења грла стоке прекомјеран увоз меса, месних производа, млијека и сличних производа.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је да су највећи проблем у Српској, када је ријеч о смањењу стоке, трговци препродавци, јер не постоји организовани откуп стоке.

Директор Агенције за узгој и селекцију сточарства РС Младен Стојановић рекао је да је евидентно смањење сточног фонда у РС, што потврђује и податак да је да је откупна цијена млијека најнижа у посљедњих 10 година, као и цијена пшенице и друге сточне хране.

Он је рекао да је бруцелоза нанијела велику штету овчарству.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog