Svijet

Захуктава се трка за предсједника ЕУ

ЛОНДОН - Трка за првог предсједника ЕУ, када Лисабонски уговор коначно буде ратификован у Чешкој, захуктала се јуче када се, као потенцијални ривал бившем британском премијеру Тонију Блеру, укључио премијер Луксембурга Жан-Клод Јункер.


Британски дневник "Фајненшел тајмс" оцјењује да је овим потезом Јункер приморао европске лидере на одлуку да ли желе да нови предсједник буде "европски бирократа" или "велико име" са сопственим иницијативама независним од националних пријестоница.

Лист спекулише да чињеница да је Јункер "готово потпуна политичка супротност Тонију Блеру" отвара простор "за улазак у игру" и "коначну побједу" трећег компромисног кандидата.

Други британски лист "Дејли телеграф" извјештава да је Лондон понудио Паризу и Берлину договор према којем би, у замјену за избор Блера, Француска добила друго новостворено мјесто Лисабонским уговором, положај високог представника Уније за спољне послове а Њемачка портфељ који год жели у Европској комисији.

Евроскептични "Дејли телеграф" противи се избору Блера, тврдећи да би као изузетно способан, искусан и амбициозан политичар повећао значај функције чији носилац никоме не полаже рачуне док истовремено све дубље задире у суверенитет земаља чланица европског блока.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog