Svijet

Иран: Сутра одговарамо на приједлог ИАЕА

ТЕХЕРАН - Иран ће сутра одговорити на приједлог ИАЕА који предвиђа да се дио иранског слабије обогаћеног уранијума пребаци у иностранство како би добио гориво за реактор у Техерану, али ће тражити промјене предложеног споразума, наводи агенција Мехр.


Ирански преговарач за нуклеарна питања Али Асгар Султанија састаће се сутра у Бечу са директором Међународне агенције за атомску енергију Мохамедом Елбарадејом и тада ће дати одговор Ирана", преноси агенција Мехр.

Агенција прецизира да ће Султанија већ данас отпутовати за Беч.

Позивајући се на незваничне изворе, агенција прецизира да ће Техеран прихватити оквирно споразум, али да ће предложити неке промјене у тексту приједлога споразума.

Ову информацију објавила је данас и иранска телевизијска станица на арапском језику Ал Алам.

Директор ИАЕА Мохамед Елбарадеј представио је 21. октобра на преговорима у Бечу представницима Русије, САД, Француске и Ирана приједлог споразума који су одобрили Вашингтон, Москва и Париз док је Техеран затражио додатних неколико дана како би одговорио.

Према приједлогу споразума, Иран би до краја 2009. године требало да у иностранство пошаље 1200 килограма уранијума обогаћеног мање од пет одсто који би у Русији био обогаћен до 19,75 одсто а у Француској прерађен за потребе реактора у Техерану.

Више иранских званичника одбацило је могућност да се та количина уранијума шаље у иностранство. Иран тренутно има у складишту 1 500 килограма слабије обогаћеног уранијума.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog