Svijet

Хамас планира да забрани изборе у Гази

ГАЗА - Палестинска група Хамас саопштила је данас да ће забранити организовање избора у Појасу Газе, након што је предсједник Махмуд Абас заказао гласање на палестинским територијама у јануару.


Ова одлука могла би да појача раздор између секуларног покрета Фатах и његових исламистичких супарника.

Хамасово министарство унутрашњих послова саопштило је да ће „одговарати свако ко буде укључен у избор".

Министарство „одбацује одржавање избора у Појасу Газе, јер их је објавио неко ко нема права да даје такву објаву и зато што је то одлучено без националног договора", додаје се у саопштењу.

Абас је прошле седмице расписао предсједничке и парламентарне изборе за 24. јануар, након што је Хамас одбио да потпише споразум о помирењу са Фатахом.

Абас је објавио указ о одржавању избора у источном Јерусалиму, на Западној обали и у Гази, што је протумачено као притисак на исламисте да потпишу споразум.

Хамас, који је потиснуо Абасове присталице из Појаса Газе послије претходних парламентарних избора 2006. године, одбио је указ као „илегалан и неуставан корак".

Абас је изабран 9. јануара 2005. године на четоворогодишњи мандат. Палестинска управа му је продужила мандат за још једну годину, како би предсједнички и парламентарни избори могли да буду одржани истог дана, јер је тако прописано законом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog