Svijet

Aмериканци купују талибане

ВАШИНГТОН - Американци су одлучили да у борби против талибана покушају са новим рецептом - почне да их плаћају да промијене страну.


Ово је озваничено данас у закону о буџету Пентагона за фискалну 2010. (овдје започету 1. октобра), у оквиру трошкова за операције у Авганистану, а под ставком „трошкови за заштиту градова и села". Свота није прецизирана, али ово ће у сваком случају бити дио нове стратегије за овај рат о којој предсједник Обама са својим кабинетом, генералима и савјетницима за безбједност, води дебату већ готово мјесец дана. За петак је предвиђен један од завршних састанака са начелником генералштаба адмиралом Мајком Маленом.

Командант америчких снага и НАТО у Авганистану генерал Стенли Мекристал затражио је појачање од око 40.000 војника, али по свему судећи Обама није спреман за ову врсту ескалације у околностима када се све чешће указује да велико присуство страних трупа само компликује, умјесто да доприноси сређивању прилика у земљи која је већ 35 година у грађанском рату. Са друге стране, јака су и упозорења да би и нагло повлачење Американаца имало тешке посљедице, остављајући нуклеарно наоружани Пакистан рањивим на ударе џихадиста.

''Куповина'' побуњеника већ је примијењена у Ираку, гдје је на овај начин страну промијенило њих око 90.000. Праксу плаћања локалним „господарима рата" у Авганистану, као подстицај да се боре против талибана, Американци иначе примјењују још откако су, 2001, тамо кренули у потрагу за челницима Ал Каиде, свргнувши талибански режим у Кабулу, али ово је први пут да се озакоњује директно подмићивање бораца противничке стране.

Према једној рачуници, од око 15.000 талибана, само је језгро задојено идеологијом џихада, док се око 70 одсто других оружја латило да би од њега живјело, за надницу од око 10 долара. Ако би Американци то удвостручили, трошак би им износио 300.000 долара по дану - према 165 милиона долара колико за овај рат троше свака 24 сата.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog