Politika

Jeремић: Надамо се да ће Брамерц потврдити потпуну сарадњу

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић вјерује да ће главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц у извјештају Савјету безбједности УН потврдити пуну сарадњу Србије са Хагом, и додао да не постоји ништа више што би Београд могао да уради него што чини сада да се Ратко Младић и Горан Хаџић нађу у Хагу.


Јеремић је рекао да ће Србија Брамерцу, током његове посјете Београду, предочити да у потпуности сарађује са Хашким трибуналом, упркос чињеници да се ни Младић ни Хаџић не налазе у Хагу.

"Наша је процена да ми овог тренутка остварујемо потпуну сарадњу са Трибуналом и мислим да не постоји ништа што би могло да се уради, више од оног што се чини овог тренутка", изјавио је Јеремић .

Он је подсјетио да је питање сарадње са Хагом кључно за одмрзавање Прелазног трговинског споразума и за ратификацију Споразума о стабилизацији и придруживању Србије ЕУ.

"Ја се надам да ће Брамерц у свом редовном извештају Савету безбедности искористити управо ту константацију да Београд у потпуности сарађује са Хашким трибуналом", рекао је Јеремић.

Он је навео да би у Србију до краја године требало да дође и холандски министар иностраних послова Максим Ферхаген, те да би став Холандије да без Младића и Хаџића у Хагу не може бити примјењиван Прелазни споразум могао да омекша позитиван Брамерцов извјештај.

"Србија би до краја године требало да поднесе кандидатуру за чланство у ЕУ и очекујем да ће бити стечене околности до краја ове године, да када поднесемо кандидатуру, не будемо први икада коме је кандидатура одбијена", рекао је Јеремић.

Потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић изјавио је да је током прошлонедјељне посјете Шведској, која је предсједава ЕУ, добио охрабрујуће сигнале који се тичу одмрзавања Споразума о стабилизацији и придруживању Србије ЕУ.

Ђелић је додао да ће, ипак, кључна бити оцјена главног хашког тужиоца Сержа Брамерца.

"Једини сигуран пут за одмрзавање Споразума о стабилизацији и придруживању, али радикално убрзавање европских интеграција, јесте изручење преостале двојице хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића. Уколико се то не догоди, све остало зависи од тога да ли ће Серж Брамерц овог пута у свом извештају написати да постоји `пуна сарадња` Србије с Хагом", сматра Ђелић.


 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog