Svijet

Ахмадинеџад: Не дамо наше право на нуклеарну енергију

ТЕХЕРАН - Иран се - када је ријеч о његовом праву на нуклеарну енергију - неће повући "ни за једну јоту", али је спреман на сарадњу о питањима која се тичу атомског горива, електрана и нуклеарне технологије, рекао је данас ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад.


Према његовим ријечима, обезбјеђење нуклеарног горива за реактор у Техерану шанса је за Иран да "процијени искреност" свјетских сила и Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

Ахмадинеџад је изјаву дао на дан када се очекује да Техеран изнесе свој званичан одговор на приједлог ИАЕА.

Позивајући се на незваничне изворе, иранска новинска агенција "Мехр" јуче је јавила да ће Техеран оквирно прихватити споразум, али да ће предложити неке промјене у тексту приједлога споразума.

Директор ИАЕА Мохамед Елбарадеј изнио је 21. октобра на преговорима у Бечу представницима Русије, САД, Француске и Ирана приједлог споразума који су одобрили Вашингтон, Москва и Париз док је Техеран затражио додатних неколико дана како би одговорио.

Према приједлогу споразума, Иран би до краја 2009. године требало да у иностранство пошаље 1200 килограма уранијума, обогаћеног мање од пет одсто, који би у Русији био обогаћен до 19,75 одсто, а у Француској прерађен за потребе реактора у Техерану.

Више иранских званичника одбацило је могућност да се та количина уранијума шаље у иностранство. Иран тренутно има у складишту 1 500 килограма слабије обогаћеног уранијума.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog