Svijet

УН стручњак за мучења не може у Зимбабве

ЛОНДОН - Стручњак УН за питања мучења Манфред Новак вратио се данас у Јужноафричку Републику, након што му је онемогућен улазак у Зимбабаве, и изразио огорченост поводом третмана којем је био изложен.


Новака су у Харареу привели званичници Зимбабвеа, уз објашњење да нема дозволу за долазак у земљу, иако је он инсистирао да је добио позив од премијера, преноси Би-Би-Си.

"Никада и ни у једној земљи се према мени нису односили на овакав начин", рекао је Новак, који је допутовао у Зимбабве у мисију утврђивања чињеница.

Он је оцијенио да овај догађај указује на подјеле унутар власти Зимбабвеа.

"Ово је велики инцидент, јер не можете, са једне стране, да позовете специјалног извјестиоца на састанак са премијером, а, са друге стране, неко изда наређење имиграционој полицији да ми не дозволи улаз", рекао је Новак.

Званичник УН рекао је да очигледно постоје дијелови власти који не желе да он процијени "садашње стање у вези са мучењем" и најавио подношење оштрог протеста.

Инцидент се догодио у вријеме када је Међународни монетарни фонд објавио да влада националног јединства Зимбабвеа остварује политички напредак који се позитивно одражава на економију.

Премијер Морган Цвангирај и његова странка МДЦ прекинули су сарадњу са владом прије двије седмице, оптужујући партију предсједника Роберта Мугабеа да није испунила одредбе споразума о подјели власти.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog