Nauka

Руси на марс иду на нуклеарни погон

МОСКВА - Русија ће градити свемирску летјелицу на нуклеарни погон за перспективне мисије са људском посадом ка Марсу и другим планетама, изјавио је руски шеф за националну космонаутику Анатолиј Шерминова.


Перминов је први предложио градњу брода на јучерашњој сјединци Владе, али није објаснио намјену.

Руски предсједник Дмитриј Медведев подржао је пројекат и затражио од Владе да нађе новац за његово финансирање.

Перминов је рекао да би дизајн за нуклеарну свемирску летјелицу могао бити готов 2012. године, и да би се градио сљедећих девет година.

Он процјењује да би цијена била од 17 милијарди рубљи /око 600 милиона америчких долара, или 400 милиона евра/.

"Овај пројекат има за циљ примјену свемирских истраживачких програма већег обима, укључујућу мисију са људском посадом на Марсу, међупланетарна путовања, грађење и одржавање планетарних станица", наводи Перминов.

Упркос дуготрајном ослањању на стару технологију, Русија ће преузети велику улогу у свемирским истраживањима сљедећих година.

План НАСЕ да повуче флоту шатлова идуће године присилиће САД и друге нације да се поуздају у руске летјелице "Сојуз" за превоз својих астронаута на и са Међународне свемирске станице док НАСИН нови брод с посадом не буде на располагању.

Перминов је рекао да би нови свемирски брод на нуклеарни погон требало да има нуклеарни реактор мегават класе, насупрот малим реакторима који снабдјевају енергијом неке Совјетске војне сателите.

Московски експерт за руски свемирски програм, Игопр Лизов, је рекао да би перспективни брод користио нуклеарни реактор који би покретао електрични ракетни мотор.

"Он ће бити сасвим ефикасан за лет на Марс", рекао је он, и додао да совјетски рад на оваквом мотору датира још из 1960-тих кад су совјетски инжењери развијали планове за слање људских посада на Марс.

"Рад на овом броду захтијеваће знатно јачи нуклеарни реактор од оног који већ користе руски сателити, али задатак је сасвим реалистичан", рекао је Лизов.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog