Svijet

Клаус задовољн уступком Брисела

ПРАГ - Чешки предсједник Вацлав Клаус изјавио је данас да је задовољан формулацијом о изузећу Чешке из повеље Лисабонског уговора и да неће постављати нове услове за његову ратификацију.


Овим је уклоњена кључна препрека за ступање на снагу документа о реформи институција ЕУ. Чешка је посљедња чланица Уније која није ратификовала овај документ.

Клаус је затражио да његова земља буде заштићена од потенцијалних захтјева за повратом имовине етничких Нијемаца који су протјерани из Чешке послије Другог свјетског рата.

Клаус се, као одлучан евроскептик, до сада противио Лисабонском уговору као покушају стварања европске супердржаве која би земљама одузела суверенитете.

„Задовољан сам и прихватам одлуку са самита ЕУ у Бриселу да Чешка Република добије значајно изузеће из Лисабонског уговора", саопштио је Клаус.

Он је оцијенио да је „постигнути резултат максималан" и додао да неће постављати нове услове за ратификацију документа.

Клаус сада мора да сачека одлуку чешког Уставног суда о жалби против Лисабонског уговора, коју је поднијела група десничарских сенатора.

Пресуда се очекује у уторак, 3. новембра, а већина адвоката сматра да ће суд закључити да повеља није противна чешком Уставу. Суд је прошле године одбио сличну жалбу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog