Svijet

Медведев осудио Стаљинове злочине

МОСКВА - Масовна убиства која су се догодила током владавине Јосифа Висарионовича Стаљина не могу се оправдати, изјавио је данас руски предсједник Дмитриј Медевдев.


Током двадесетих и тридесетих година прошлог вијека када је Стаљин јачао власт у Совјетском Савезу у чисткама и присилној колективизацији убијени су милиони људи, што неки стручњаци убрајају међу највеће злочине у историји.

"Увјерен сам да је сјећање на националне трагедије свето, као што је свето и сјећање на побједнике", рекао је Медведев у свом видео блогу поводом дана сјећања на жртве политичке репресије.

Медведев је додао да се "чак и сада може чути да је велики број жртава био оправдан неким вишим државним циљем".

"Никакав развој државе, нити било какав њен успјех или амбиција не могу се остварити на рачун људских живота и трагедије. Не постоји ништа врjедније од људског живота. Репресија се не може оправдати", рекао је руски предсједник.

Садашњи премијер и некадашњи предсједник Владимир Путин говорио је 30.октобра 2007. године о чисткама током посјете полигону Бутовски, у близини Москве, гдје су побијене хиљаде људи.

Активисти за заштиту људских права сматрају да је Путин тада "само изразио саучешће и ништа више", док је Медведев сада "изрекао много обимније и значајније ствари".

Стаљина многи Руси и даље сматрају херојем.

На данашњи дан 1974. године затвореници у неколико логора прогласили су дан политичких затвореника у Совјетском Савезу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog