Republika Srpska

Јукос тужио руску владу Стразбуру

СТРАЗБУР - Пропали нафтни гигант "Јукос" (Юкос) затражио је од руске Владе надокнаду од 98 милијарди долара у тужби који је поднио пред Европским судом за људска права, саопштио је овај суд.


У саопштењу се додаје да ће судије 19. новембра саслушати аргументе подносиоца тужбе.

"Јукос" тврди да је руска пореска служба изазвала банкрот ове компаније одређивањем непропорционално високих казни због финансијских нерегуларности.

У тужби се наводи да "не постоји одговарајућа правна основа" за такав поступак, као ни за "селективно и пристрасно кажњавње" пословања ове фирме.

Руски судови прогласили су "Јукос" кривим за утају пореза у неколико процеса вођених између 2000. и 2003. године, па је компанија надокнадила 13 милијарди евра неплаћеног пореза и платила још шест милијарди евра на име казни.

"Јукос" је бивша државна компанија која је приватизована средином деведестих. Фирма је прогласила банкрот 2006. године, а наредне године коначно је угашена.

Њен директор Михаил Ходорковски осуђен је 2005. године на осам година затвора због утаје пореза. Тренутно му се суди и по оптужби за проневјеру новца и пријети му казна од 20 година затвора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog