Republika Srpska

ММФ долази у Сарајево 4. новембра

САРАЈЕВО - Мисија Међународног монетарног фонда доћи ће 4. новембра у посјету БиХ, како би извршила ревизију аранжмана БиХ са овом финансијском институцијом, након чега ће бити одучено да ли ће и када бити пребачена друга транша трогодишњег кредита од 1,2 милијаде евра.


Шеф Мисије за БиХ Костас Христоу изразио је наду да ће након ове мисије бити постигнут договор са властима БиХ о новом писму намјере.

"Након сваке ревизије договараћемо се о новом писму намјере. Ако се усагласимо о политикама до краја године и о буџету за 2010. онда ћемо бити у ситуацији да све то презентујемо до краја године нашем Извршном одбору, након чега слиједи друга транша", истакао је Христоу.

Према његовим ријечима, ревизијом, која ће трајати десет до 15 дана, биће обухваћена макроекономска ситуација у БиХ, стање на њеном рачуну, након чега слиједи провјера имплементације политика, те извршење буџета за ову и наредну годину.

Христоу је изразио наду да ће Федерација БиХ испунити своје обавезе и додао да се у овом ентитету морају договорити о акционом плану реформе трансфера за борачке и социјалне категорије који мора бити задовољавајући и за ММФ и Свјетску банку.

"Писмо намјере је јасно. Колико знам, они о овоме разговарају и надам се да ће федерална Влада искористити прилику и разговарати са свим укљученим популацијама и да ће донијети неку одлуку да се то настави", рекао је шеф Мисије ММФ.

Он је додао да ако и не буде постигнут договор са властима БиХ, то не значи да је пропао аранжман БиХ са ММФ.

"Ми ћемо наставити разговоре и видјети шта то Влада планира урадити. Некада је потребно више од једног корака да се заврши ревизија", рекао је Христоу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog