Svijet

Краљ спама плаћа жестоку одшетету Фејсбуку

САН ХОЗЕ - Популарни сајт за друштвено умрежавање, Фејсбук, добио је једну од највећих парница у борби против спамера. Жртва је Сенфорд Валас, прозван "Краљем спама" (Спам Кинг).

Суд у Сан Хозеу наложио је Валасу и двојици његових сарадника да компанији Фејсбук исплате суму од 711 милиона америчких долара.

Валас је у новембру 2008. године почео са спамовањем и фишингом Фејсбук корисника, а том приликом регистрованим члановима овог сајта слао је линкове ка веб страницама помоћу којих је на превару од њих добијао лозинке.

Круг се стварао тако што су се корисници логовали на ове странице и тако слали нове поруке на још више корисничких налога.

Према тврдњама челника Фејсбука, овом преваром обухваћено је преко 14 милиона њихових корисника.

Првобитно су власници популарног сајта захтјевали одштету у износу од 7,5 милијарди америчких долара, али је она одбијена. Валас је раније прогласио банкрот.

"Иако не сматрамо да ћемо добити неки већи дио ове одштете мислимо да ће ово послужити као одличан примјер у борби против Интернет криминалаца. Ово је још једна важна побједа у нашој борби против спама", истакао је Сем О'Рурк, савјетник компаније Фејсбук.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog