Svijet

Неки у ЕУ подржавају Клаусово отезање

ЛОНДОН - Француска, Њемачка и Шпанија критиковале су лидера торијеваца Дејвида Камерона због писма које је послао чешком предсједнику Вацлаву Клаусу у којем од њега тражи да одложи ратификацију Лисабонског споразума.

Француски предсједник Никола Саркози, њемачки канцелар Ангела Меркел и шеф шпанске дипломатије Хозе Луис Родригез Запатеро изразили су незадовољство због Камероновог писма.

Лист "Гардијан", позивајући се на "високе британске изворе" истиче да су фрустрације Камерона "испливале" током дводневног самита у Бриселу.

У писму Камерон наводи план Конзервативаца да одрже референдум о Лисабонском уговору у Великој Британији уколико побиједе на парламентарним изборима средином сљедеће године и ако до тада споразум не буде ратификован у свим чланицама ЕУ.

Портпарол торијеваца рекао је да писмо никада није било тајно.

Клаус је јуче изразио задовољство формулацијом о изузећу Чешке из повеље Лисабонског уговора о основним правима, те да неће постављати нове услове за ратификацију.

Овим је уклоњена кључна препрека за ступање на снагу документа о реформи институција ЕУ. Чешка је посљедња чланица Уније која није ратификовала овај документ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog