Svijet

Срушио се комунизам, а свијет постао још гори

ЛОНДОН - Посљедњи предсједник СССР Михаил Горбачов нагласио је да падом комунизма није дошло до стварања свијета без трке у наоружавању, регионалних конфликата и стерилних идеолошких сукоба.


"Са падом комунизма није дошао и `крај историје`, мада су многи тиме пријетили и запомагали, али није дошло ни до онога чему су се многи политичари моје генерације надали, а то је свет без трке у наоружавању, регионалних конфликата, стерилних идеолошких сукоба", пише Горбачов у ауторскум тексту који објављује британски лист "Гардијан".

Горбачов је нагласио да није почео "златни вијек" колективне безбједности, рационалног располагања ресурсима, нити је дошао крај сиромаштву, а човјек још увијек не живи у хармонији са природом.

Осврнувши се на 20. годишњицу пада Берлинског зида, Горбачов наводи да оно што је пад Зида омогућио, и што је веома драгоцјено, јесте комуникација између земаља различитих култура, традицијама и политичким системима.

Политичари из прошлог вијека, навео је Горбачов, поносни су што су избјегли глобални нуклеарни конфликт, али свијет од 1989. није постао безбједније мјесто за живот.

"На одбрану се у многим земљама троши више него у вријеме хладног рата, међународне односе и даље одликује политика `чврсте руке`, а тероризам је нова пријетња глобалној стабилности", истакао је он.

Према његовим ријечима, данашња глобална економска криза показала је да "западни модел" и капитализам не могу бити једини могући правац развоја за цијелу планету.

Горбачов је закључио да би у данашњем свијету, на рушевинама "старих" идеологија, требало "јасније дефинисати чак и концепт друштвеног напретка".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog