Svijet

Kaстро: Амерички посјетиоци нам доносе грип

ХАВАНА - Бивши кубански лидер Фидел Кастро сматра да су амерички посjетиоци кривци за пораст броја обољелих од новог грипа у његовој земљи.


Амерички предсједник Барак Обама недавно је укинуо забрану Американцима кубанског поријекла да посјећују рођаке на Куби. Кастрова изјава, прва је у којој је један кубански званичник нашао разлог да се пожали на одлуку америчке администрације да укине такво ограничење, пренијела је британска медијска кућа Би-Би-Си.

У чланку који су јуче објавили сви кубански медији, Кастро је написао да више посјетилаца из САД значи и више случајева новог грипа на Куби.

Вођа кубанске револуције и бивши предсједник Кубе, Кастро (83) каже да се вирус Х1Н1 реширио на све дијелове Кубе, посебно у областима у којима Кубанци имају доста рођака који живе у САД и долазе им у посјету.

Истовремено, Кастро истиче да амерички трговински ембарго према Куби спрјечава његову земљу да набави опрему и лијекове за борбу против вируса новог, мексичког грипа.

Он то није оцијенио као завјеру против Кубе, рекавши да не сматра „наравно, да је то био циљ владе САД".

„Ово је међутим стварност, која проистиче из апсурдне и срамне блокаде", написао је Кастро.

На Куби је регистровано 800 случајева новог грипа, укључујући и седам са смртним исходом. Сви ранији, први случајеви обољења потекли су од страних посјетилаца, не само дошлих из САД већ и из других земаља, пренио је ББЦ.

Шеф Свјетске здравствене организације Маргарет Чан, боравила је у Хавани прошле седмице и саопштила да ће у року од мјесец дана Куба почети да из иностранства добија вакцину против новог грипа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog