Republika Srpska

Шансе за развој у Новом Горажду

НОВО ГОРАЖДЕ - Општина Ново Горажде једна је од најмлађих у Републици Српској и сврстана је у ред изразито неразвијених, али то не умањује шансе за развој с обзиром на њен географски положај и природне и привредне ресурсе, изјавио је начелник општине Далибор Нешковић.


"Простор на којем је добрим дијелом настала некада је био индустријска зона Горажда. Због свих ресурса које имамо добро смо испланирали стратегију развоја. Високо постављени циљеви су изградња инфраструктуре, довођење инвеститора и оснаживање становништва", нагласио је Нешковић.

Према његовим ријечима, индустријска зона је на атрактивној локацији.

"Фабрика машина у стечају као један од бројних примјера неуспјешне приватизације чека нове купце. Фабрика жице одржава производњу и редовно измирује обавезе према радницима и добављачима, као и `Хладањача` која је рад наставила под именом `Хипекс` гдје се и даље прерађује јагодичасто воће за инострано тржиште", нагласио је Нешковић.

Он је додао да се велике наде полажу у искоришћавање капацитета Дистрибутивног центра и некадашњег војног подземног објекта "Соча".

"Овај објекат величине 16 метара квадратних намјеравамо искористити за развој привреде. Након расписаног тендера јавила су се два понуђача заинтересована да простор Соче искористе за узгој гљива. Преостало је још само да на сљедећем засједању Скупштине општине изаберемо једну од понуда и одлучимо ко ће добити простор", објаснио је Нешковић.

Он је рекао да Ново Горажде, као и и друге општине у окружењу очекују од Републике Српске и БиХ већа улагања у инфраструктурне пројекте, а посебно у изградњу путева ради стварања повољних услова за долазак инвеститора.

Шансе за оживљавање привреде и запошљавање у Новом Горажду виде и у развоју пољопривреде, али и туризма.

"Плодна долина уз Дрину примамљива је за развој спортско-рекреативног туризма, а ту је и културно-историјско насљеђе - средњевјековни град Самобор и црква Светог Ђорђа са Горажданском штампаријом из 16. вијека", подсјетио је Нешковић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog