Svijet

Палестинци кивни на Хилари Клинтон

ЈЕРУСАЛЕМ - Палестински лидери оптужили су државну секретарку САД Хилари Клинтон да подрива напредак блискоисточних мировних преговора пошто је похвалила Израел зато што је понудио да обустави градњу неких јеврејских насеља на Западној обали.


Послије јучерашњег састанка са израелским и палестинским лидерима, Клинтонова је позвала не безусловно настављање мировних преговора и поздравила понуду Израела да успори градњу јеврејских насеља на окупираној Западној обали.

Палестинци су одбацили настављање преговора, понављајући захтјев да Израел мора потпуно замрзнути градњу јеврејских насеља на Западној обали и у источном Јерусалиму - територијама за које сматрају да треба да буде дио будуће палестинске државе.

„Вјерујемо да САД гледају кроз прсте наставку ширења насеља", рекао је портпарол палестинске владе и додао да позивање на обнављање преговора упркос наставку градње не помаже.

„Преговори се тичу окончања окупације а ширење насеље се тиче утврђивања окупације", поручио је портпарол палестинске владе.

Палестинци су изразили дубоко незадовољство због ријечи Хилари Клинтон током посјете Блиском истоку која је требало да унаприједи мировне напоре председника САД Барака Обаме.

Пошто је постао предсједник, Обама је пробудио наде Палестинаца говорима о приближавању САД и муслиманског свијета и првобитним оштрим ставом о замрзавању градње јеврејских насеља.

Главни палестински преговарач Саеб Ерекат рекао је за арапски дневник Ашак Ал-Авсат да „није могуће наставити преговоре под тренутним околностима и непопусљивости Израела".

Израелски премијер Бењамин Нетањаху је рекао да неће радити на стварању нових насеља на Западној обали, као и да ће привремено суспендовати све планове за будуће градње. Он је ипак инсиситирао да Израел неће ограничавати градњу у источном Јерусалиму, а одбио је обустављање градње 3.000 станова на Западној обали који су већ одобрени.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog