Društvo

Koсорову баш брига за Србе

БАЊА ЛУКА - Предсједник хрватске Владе Јадранка Косор није заинтересована за рјешавање проблема Срба избјеглих из Хрватске и за њихов повратак, рекао је предсједник Удружења Срба избјеглих из Крајине и Хрватске Петар Џодан.


Он је истакао не вјерује да ће Срби из Хрватске бити једна од тема разговора током посјете Јадранке Косор БиХ, подсјећајући да у Републици Српској тренутно живи око 26 000 Срба избјеглих из Хрватске од којих је само дио замијенио стан, а дио вратио куће.

"У Хрватску се вратило око 60 000 углавном старијих Срба, а по хрватској евиденицији вратило се око 100 000 Срба. Ова разлика постоји зато што су хрватске власти на евиденцију стављале и оне који су тражили одређена документа, а они су заправо и даље у оним мјестима гдје су дошли током рата", рекао је Џодан.

Према његовим ријечима, Косорова је упозната са чињеницом да се на подручје Пакраца, одакле је и она родом, није вратио готово ниједан Србин, а да је у пријератном времену српско живље тамо било већинско.

"Ако Косорова буде пратила иницијативе Дорис Пак, која је изузетно забринута за повратак Хрвата и Бошњака у РС, али не и за проблеме Срба, онда се наши проблеми неће ни почети рјешавати, а сумњам да ће икада у потпуности и бити ријешени", рекао је Џодан.

Он истиче да ће Косорова посјетити БиХ у вријеме осамнаесте годишњице од етничког чишћења 26 српских села Пожешке котлине у Хрватској, од којих су 23 потпуно уништена.

"Око двије хиљаде Срба, по наредби, морало је у року од 48 сати да напусти своја огњишта. За проведено етничко чишћење по писаној наредби државног органа, првој и јединој у Европи послије Другог свјетског рата, још нико није процесуиран ни пред међународним ни пред домаћим судовима", рекао је Џодан.

Директор Истраживачко-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац истакао је да до 2000. године ниједан Хрват није процесуиран за ратне злочине, а да ни данас нема значајних помака, осим у неким појединачним случајевима, док је слика сасвим другачија када су у питању Срби.

"Поднесено је око пет хиљада кривичних пријава за ратне злочине, а 3 800 истрага је отворено, док је у одсуству осуђено око 550 лица, а још има 650 оптужница. Око 1 400 Срба налази се на Интерполовим потјерницама широм свијета, а више од 80 их је ухапшено. Само је у БиХ, по потјерницама ухапшено 25 Срба", рекао је Штрбац, те додао да је и ово један од проблема због чега се Срби не враћају у Хрватску.

Приликом пописа становништва 1991. године у Хрватској је било око 580 000 Срба и 106 000 Југословена, од којих је око 60 одсто било Срба, а приликом пописа из 2001. године Срба је било око 200 000.

"Подаци говоре да је 400 000 Срба за десет година напустило Хрватску, а већина их сада живи у РС, Србији и Црној Гори", рекао је Штрбац.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog