Društvo

Институт за нестале успијева да ради јединствено

БАЊА ЛУКА - Институт за нестале особе у БиХ не треба да води бригу о било каквој припадности већ да тражи нестале на свим странама, изјавила је директор Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ у БиХ Кетрин Бомбергер.


"Било је разних критика и напада на Институт, међутим упркос томе он успијева да ради јединствено. Било је и оптужби да Институт не тражи нестале Србе, али нема конкретних доказа који би ту тезу подржали. Да је тако заиста било, ИЦМП и Савјет министара БиХ, као кооснивачи, предузели би мјере", рекла је Бомбергер.

Она је додала да се може критиковати Институт да је спор, али да се мора похвалити база података Централна евиденција несталих /ЦЕН/.

"Ниједна земља нема овакву базу података а и нема пуно влада у свијету које су сачиниле листе особа несталих у оружаним сукобима и злочинима против човјечности", рекла је Бомбергер и додала да је тај процес у току и да је ИЦМП даровао Институту за тражење несталих БиХ софтвер за електронску базу података.

Она је подсјетила да је ИЦМП на својој бази података радио пет година и да ће је уступити Институту, као и све историјске податке, а што ће исто учинити и ентитетске владе и остали.

"Кроз ЦЕН биће створена и јединствена листа несталих особа у БиХ. Захваљујући овој листи породице несталих ће моћи да остваре права и добију бенефиције у складу са Законом о несталим особама БиХ, који нажалост, влада још није спровела", навела је Бомбергер.

У БиХ је идентификовано око 20 хиљада лица од око 30 хиљада који се воде као нестали.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog