Društvo

TAНЈУГ предсједава Асоцијацијом балканских новинских агенција

СОФИЈА - У бугарском граду Велико Трново завршен је тродневни скуп Асоцијације балканских новинских агенција /Абна/ за чијег је предсједавајућег у наредној години изабрана Новинска агенција из Србије "Танјуг", док су у пуноправно чланство примљене хрватска новинска агенција Хина и кипарска CNA.


Форум, на коме су учествовали представници 23 новинске агенције из 20 држава југоисточне Европе медитеранских земаља и кавкаског региона, завршен је позивом за јачање сарадње.

У раду скупа, током којег се дискутовало о утицају медија у креирању националних политика, улози медија у јачању бизниса, заштити ауторских права и будуће сарадње, учествовао је и генерални директор мађарске агенције МТИ Матијаш Винте, који је и предсједник Асоцијације европских новинаских агенција.

Челни људи новинских агенција региона разговарали су на маргинама састанка и о изворима информација које користе новинске агенције.

На маргинама овог медијског форума генерални директор Новинске агенције Републике Српске "Срна" Јово Лабус разговарао је са помоћником министра културе Србије Наташом Вучковић-Лесандрић о успостављању сарадње између Срне и Министарства.

Чланице Абне одлучиле су да посао генералног секретара до избора новог повјере директору грчке новинске агенције АНА-МПА Андреасу Кристодоулидису.

У раду форума учествовали су агенције из Бугарске, БиХ, Србије, Грчке, Турске, Румуније, Албаније, Македоније, Хрватске, Словеније, Русије, Украјине, Јерменије, Грузије, Азербејџана, Молдавије, Кипра, Италије и Казахстана.

Током форума учесници су посјетили Универзитет у Великом Трнову.

Абна је основана 1995. године, а десет година касније агенција Срна била је предсједавајући асоцијације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog