Svijet

Бан Ки Мун дошао у Авганистан поводом избора

КАБУЛ - Генерални секретар УН Бан Ки Мун допутовао је јутрос у изненадну посјету авганистанској пријестоници Кабул, гдје ће се састати са предсједником Хамидом Карзаијем и Абдулахом Абдулахом, који је одустао од предсједничке кандидатуре.


Повлачење из другог круга избора бившег шефа авганистанске дипломатије Абдулаха унијело је сумње у легитимност наредног сазива владе, коју ће скоро сигурно предводити Карзаи.

"Генерални секретар састаће се са Карзаијем и Абдулахом како би увјерио њих и авганистански народ у сталну подршку УН ка развоју те земље и хуманитарну помоћ коју УН свакодневно пружају за више милиона становника Авганистана", наводи се у саопштењу УН.

Аналитичари сматрају да ће ослабљена авганистанска влада, предвођена Карзаијем, "бити ударац за америчког предсједника Барака Обаму", који разматра да ли да у ту земљу пошаље додатних 40 000 војника за борбу против талибанских побуњеника.

Западни званичници у Кабулу нису жељели да коментаришу да ли су имали консултације са Међународном изборном комисијом (ИЕЦ), али су истакли да ће други круг избора у којем учествује само Карзаи изазвати озбиљне сумње у кредибилност владе.

Неименовани западни дипломата рекао је да се ИЕЦ данас састаје у Кабулу и изразио је наду да ће донијети одлуку у вези одржавања другог круга предсједничких избора.

У авганистанском Уставу није наведен јасан став према овом питању, у опције које ИЕЦ спадају отказивање одржавања другог круга избора или да то питање на разматрање преда авганистанском Врховном суду.

Абдулах, главни противкандидат актуелном предсједнику Хамиду Карзаију, током викенда донио је одлуку да, страхујући од нове крађе гласова, не учествује у другом кругу предсједничких избора заказаних за 7. новембар.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog