Svijet

Гардијан: Повлачење Абдулаха крах покушаја демократизације Авганистана

ЛОНДОН - Повлачење кандидата за предсједника Авганистана Абдулаха Абдулаха представља фијаско изборног процеса и шокантан неуспјех настојања да се у Авганистану уведе демократски систем, пише британски дневник "Гардијан".


Абдулах, главни противкандидат актуелном предсједнику Хамиду Карзаију, током викенда донио је одлуку да, страхујући од нове крађе гласова, не учествује у другом кругу предсједничких избора заказаних за 7. новембар.

Лист истиче да је устоличење легитимног лидера у Кабулу било од суштинског значаја за настојање Запада да порази талибанску побуну, и у том циљу пошаље нове војне контингенте, али опције какве су сада на столу таквог лидера неће донијети.

"Гардијан" наводи да је пред Карзаијем могућност да сам изађе на други круг гласања и побиједи или да већ сада буде именован за предсједника на основу добијених гласова.

У оба случаја његов легитимитет неће бити потпун ни у Авганистану, нити у САД и Великој Британији, гдје се јавност све више противи даљем учешћу у авганистанском рату.

Према оцјени листа, Абдулах је предузео једини могући корак, јер би, у настојању да што прије види крунисање авганистанског лидера, Америка била спремна да "зажмури" на можда још већу крађу него у првом кругу избора.

"Вашингтон мора да схвати да се Карзаијеви интереси не подударају са америчким и да овакав исход представља најгору могућу основу за слање додатних нових трупа. Авганистану је потребна реформа самог система владавине - са Карзаијем на мјесту предсједника, до тога никада неће доћи, а британске и америчке трупе ће се још дубље заглибити у мисију која се загубила на свом путу", закључује "Гардијан".

Абдулах је током протекле седмице позвао кључне чланове изборне комисије, поједине министре из владе и гувернере да поднесу оставке како би се ублажиле преваре и корупција.

На састанку који је Абдулах почетком седмице одржао са Карзаијем његови захтјеви за оставкама су одбијени.

Абдулах, бивши министар спољних послова, упутио је овај захтјев уочи другог круга избора 7. новембра, након што је истражна комисија која ради под окриљем УН поништила дио гласова из првог круга.

Он сматра да предсједник изборне комисије Азизулах Лодин "нема кредибилитет", али, према Карзаијевом мишљењу он није учинио ништа лоше. Лодин је истакао да он не фаворизује Карзаија.

Рок који је Абдулах одредио званичницима да поднесу оставке истекао је јуче.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog