Nauka

Koд Зрењанина пронађени келтски гробови

ЗРЕЊАНИН - Током земљаних радова у индустријској зони "Југоисток", крај Зрењанина, откривено је значајно археолошко налазиште, за које су стручњаци установили да су гробови Келта који су живјели на том подручју, изјавила је археолог - конзерватор Завода за заштиту споменика културе у Зрењанину Нада Бењоцки.


Она је додала да је током радова пресјечена хумка у чијем су се пресјеку јасно оцртали људски скелети, као и да су прикупљени остаци керамике и двије наногвице.

"Ми смо пре почетка радова прегледали терен, али ништа није указивало да на том месту постоји археолошки материјал. Међутим, када су радници касније пробили хумку која се ту налазила, испоставило се да су се ту појавили гробови", рекла је Бењоцки.

На основу керамичких налаза и наногвица, уз помоћ стручњака Војвођанског музеја и Археолошког института, утврђено је да је ријеч о некрополи из келтског периода. Ова некропола је један од интересантнијих налаза у Војводини, јер се први пут у средњем Банату налазе Келти сахрањени под хумком.

"У овом делу Баната постоје спорадични налази келтског материјала, али гробови нису пронађени. Нама су ови налази интересантни јер ћемо након истраживања знати период када су Келти дошли у ово наше подручје", казала је Бењоцки.

У пресјеченој хумци откривено је осамнаест гробова, а на основу прикупљеног материјала уочава се да су под том хумком сахрањиване разне генерације, с обзиром да има и дјечјих скелета, скелета особа које су биле убијене, као и оних које су умрли природном смрћу.

Претпоставља се да је ријеч о породичној некрополи, а Бењоцки каже да ће се више детаља знати тек пошто екипа стручњака изађе на терен и крене са археолошким испитивањима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog