Svijet

Обама незаинтересован за европске партнере

ЛОНДОН - Резервираност америчког предсједника Барака Обаме према Европи забрињава америчке партнере у НАТО, пише британски дневник "Гардијан".


Лист наводи да су састанци на врху са америчким званичницима веома важни за европске лидере, али да, бар како се чини, то није случај и са предсједником Обамом јер на данашњем ручку у Бијелој кући на којем ће бити предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и још неколицина високих европских функционера, њихов главни домаћин биће потпредсједник Џозеф Бајден.

Према писању листа, Обамин недостатак интереса за европске савезнике - поједини тврде да је ријеч о потпуној незаинтересованости или чак презиру - изазива све већу нелагоду са европске стране Атлантика.

"Гардијан" истиче да су многобројне разлике у политици између Америке и Европе.

Када је ријеч о климатским промјенама, главној теми данашњег самита, Вашингон сматра да Европљани гаје нереална очекивања у погледу шанси да се усвоји глобални споразум који би замијенио протокол из Кјота, чији мандат истиче у децембру.

"Гардијан" пише да Источна Европа још није "прежалила Обамину одлуку да измијени дијелове плана о подизању ракетног штита против којег је била Русија".

Лист наставља да су САД, са своје стране, и даље разочаране, како сматрају, неспособношћу Европе да рјешава "горуће проблеме у сопственом дворишту".

"Европа још не може да ријеши сопствене безбједносне проблеме. Када је ријеч о проблемима на Балкану, у најбољем случају Брисел је индиферентан а у најгорем подијељен. Пет чланица европског блока још нису признале Косово. ЕУ нема ни кохерентну политику према БиХ", рекао је амерички стручњак за спољњу политику Едвард Џозеф са Универзитета "Џон Хопкинс".

Џозеф је додао да је блокирање чланства у ЕУ изазвало сличне критике САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog