Svijet

Македонија: Нова редакција пише нову енциклопедију

СКОПЉЕ - Главни уредник "Македонске енциклопедије" Блаже Ристовски упозорио је да нова редакција, коју ће формирати Македонска академија наука и умјетности (МАНУ), може да пише нови енциклопедију, али да не може да користи материјале из прве.


Према његовим ријечима, редакција и даље сматра да је њихово дјело сасвим солидно, због чега не жели да чини никакаве уступке.

"Они могу да формирају своју редакцију и пишу своју Енциклопедију, међутим не могу да користе материјале из ове која је завршен посао. Постоје ауторска права и ове текстове не могу да користе други уредници без уговора са ауторима", нагласио је Ристовски.

Председништво МАНУ, након разматрања примједби на садржај прве "Македонске енциклопедије", закључило је да у њој има превише грешака и да она не може бити коригована, те траже сасвим ново издање.

Предсједништво МАНУ смијенило је Ристовског са мјеста уредника "Македонске енциклопедије", али то није учинило и Собрање Академије, чији се наставак сједнице очекује у четвртак, 5. новембра.

Прва "Македонска енциклопедија" одмах након објављивања, због низа контроверзи, изазвала је буру реаговања албанских политичара у Македонији.

МАНУ је након реаговања партија Албанаца у Македонији, интелектуалаца и албанских невладиних организација, као и косовских и албанских политичара, прекинула дистрибуцију "Енциклопедије" и најавила корекције.

У енциклопедији, коју је финансирала македонска Влада за Албанце се каже да су "брђани", "Шиптари" и "Арнаути".

За албанске интелектуалце и политичаре посебно су спорне одреднице о македонско-албанским односима, те о Албанцима у Македонији, као у дијеловима који се односе на Ослободилачку народну армију (ОНА) из 2001. године.

На садржај енциклопедије примједбе су имале и абасаде САД, Велике Британије, Бугарске, Грчке и Албаније.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog