Republika Srpska

Eвропска комисија о економском опоравку европског блока

БРИСЕЛ - Европска комисија предвиђа да ће се економија европског блока опоравити идуће године од великог пада и да ће опоравак бити убрзан 2011. године, чиме ће најкасније од 2011. године бити отворен пут за смањење великог дефицита у чланицама Уније.


У предвиђањима које је данас објавила Европска комисија наводи се да ће европска економија 2010. године забиљежити раст од 0,7 одсто и 1,6 одсто у 2011. години након пада од 4,1 одсто ове године.

Према предвиђањима, у еврозони економски раст идуће године биће 0,7 одсто и 1,5 одсто 2011. године након пада од 4,0 забиљеженог 2009. године.

Аналитичари истичу да је ово оптимистична ревизија предвиђања у поређењу са оним који је објављен 4. маја када је Европска комисија наговијестила да ће економија у еврозони 2010. године забиљежити пад од 0,1 одсто.

Европска Централна банка је 3. септембра објавила предвиђања у којима је навела да ће економски раст ове године у евро зони бити између - 4,4 и - 3,8 одсто и између - 0,5 и + 0,9 у 2010. години.

"Економија ЕУ излази из рецесије највише захваљујући амбициозним мјерама влада, централних банака и ЕУ, чиме је не само спријечено систематско смањење него и покренут опоравак", наводи се у саопштењу Европског комесара за економију и монетарна питања.

У предвиђањима Европске комисије истиче се да је еврозона изашла из рецесије у трећем кварталу са кварталним растом од 0,5 одсто, док се предвиђа да ће овај тренд успорити у четвртом кварталу са 0,2 одсто.

Алмунија је нагласио да "како би били сигурни да ће се опоравак успјешно наставити државе чланице ЕУ морају да у потпуности у дјело спроведу најављене мјере и да окончају опоравак банкарског сектора".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog