Svijet

Aли Хамнеи: Неће нас преварити помирљиви Американци

ТЕХЕРАН - Ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеи рекао је данас да Исламска република неће бити преварена да се помири са САД и да је Америка "стварно арогантна сила".


"Америчка влада је веома арогантна сила и ирански народ неће бити преварен са очигледним помирљивим понашањем све док САД не одустану од свог арогантног понашања", рекао је Хамнеи, а преноси ирански државни радио.

Амерички предсједник Барак Обама изразио је спремност за директан разговор са Ираном што је његов претходник на функцији шефа Бијеле куће Џорџ Буш одбијао.

Хамнеи је и раније често оптуживао САД да покушавају да збаце свештенички естаблишмент.

Вашингтон је прекинуо дипломатске везе са Техераном непосредно након Исламске револуције 1979. године када су радикално оријентисани студенти запосјели америчку Амбасаду и држали 52 америчка таоца 444 дана у заробљеништву.

Иран сутра обиљежава годишњицу упада у Амбасаду.

Техеран и Вашингтон такође су у спору око намјене иранског нуклеарног програма за који Запад страхује да је намијењен за производњу атомског наоружања, што Исламска република негира, истичући да јој је та техника потребна за производњу електричне енергије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog