Republika Srpska

Србија: Преко националног инвестиционог плана уложено 2,13 милијарди

БЕОГРАД - Министар за Национални инвестициони план (НИП) Србије, Верица Калановић, изјавила је да је од 2006. године до сада преко НИП у Србију уложено 2,13 милијарди евра у око 2.500 пројеката.


Другог дана Српског економског самита у Београду, Калановићева је рекла да је у прве двије године уложено 1,5 милијарди евра, у 2008. години инвестирано је 500 милиона, док је у овој години због кризе уложено око 130 милиона евра у 325 пројеката.

Она је навела да ће приоритети у наредној години бити да се пређе на програмско финансирање пројеката, пошто је због досадашњег везивања за буџетску годину, дио расположивог новца остајао неискоришћен.

Према њеним ријечима, циљеви НИП-а биће већа усмјереност на равномјерни регионални развој.

Вршилац дужности директора Агенције за приватизацију Владислав Цветковић најавио је да би 2010. година требало да буде у знаку приватизације државних предузећа, спортских клубова, као и локалних комуналних предузећа.

Цветковић је потенцијалне инвеститоре на Самиту обавијестио да највеће приватизације државних предузећа тек слиједе и да су у тој групи "Галеника", "Телеком Србија" и Аеродром Београд.

"У првом кварталу 2010. године, ако све буде ишло својим током, требало би да буде расписан тендер за `Галенику`", рекао је Цветковић и нагласио да је економска криза довела до тога да се не може очекивати реална цијена те компаније у овом тренутку.

Цветковић је навео и да би локална комунална предузећа требало да се приватизују кроз јавно-приватно партнерство, као и да су припремљени предуслови за приватизацију спортских клубова.

Он је сумирао и резултате приватизација до сада, истакавши да је од 2001. године продато 2 250 предузећа и инкасирано 2,3 милијарде евра, уговорен је инвестициони програм од 1,5 милијарди евра и социјални програм од 280 милиона евра.

Током јучерашњег засједања, премијер Мирко Цветковић изјавио је да се потпуни опоравак српске привреде очекује 2011. године и додао да ће идуће године српска економија имати раст од један и по одсто.

Скуп, који се одржава редовно од 2000. године, организовала је Грчка консултантска група Цомокос.

Девети економски самит Србије о теми смањења потенцијала у околностима свјетске економске кризе окупио је више од 300 учесника, представника Владе Србије и привредника, амбасадора у Србији и других личности из свијета политике и пословних кругова из земље и иностранства.

Покровитељ самита су Привредна комора Србије, Савјет страних инвеститора, Њемачко привредно удружење и грчка "Цомокос група".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog