Svijet

Клинтонова нуди паре за "нови почетак" са исламским свијетом

МАРАКЕШ - Амерички државни секретар Хилари Клинтон рекла је данас да ће на основу обећања америчког предсједника Барака Обаме о "новом почетку" са муслиманским свијетом САД понудити нове програме за унапређење предузетништва, економског развоја и образовања.


Клинтонова је, говорећи на Форуму о развоју у граду Маракешу у Мароку, рекла да ће циљ програма бити охрабрење научне и техничке сарадње, оспособљавање жена и сарадња између религија.

Говор америчког државног секретара додатак је обраћању Обаме у јуну у Каиру током којег је он обећао да ће покушати да пронађе нови почетак у односима САД са исламским свијетом.

Међутим, говор Клинтонове долази у вријеме када се Вашингтон суочава са новим незадовољством у арапском свијету јер нагиње ка израелском ставу о питању јеврејских насеља на Западној обали.

Клинтонова је у свом говору поновила да су САД посвећене постизању рјешења преговора између Израела и Палестинаца којим се предвиђа успостављање двије државе, истичући да је то од кључне важности за постизање ирне будућности за регион.

"Одлучни смо и упорни у постизању тог циља. Чврсто вјерујем да је достижан. Вјерујем да је посвећеност предсједника Обаме разумљива и вјерује да ћемо уз вашу подршку пронаћи прави пут", рекла је Клинтонова учесницима Форума.

У програме, које је амерички државни секретар најавила, спада пројекат вриједан 76 милиона долара за помоћ увећању економских прилика у Јемену, пројекат вриједан 30 милиона намијењен за младе људе у Јордану и предузетнички самит у Вашингтону који би идуће године требало да окупи иноваторе из муслиманског свијета уз америчке пословне лидере.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog