Republika Srpska

Пад извоза дрвне индустрије за 13,1 одсто

САРАЈЕВО - Дрвна индустрија БиХ је за осам мјесеци ове године остварила извоз у вриједности од 422 509 170 КМ, што је за 13,1 одсто мање него у истом периоду прошле године, рекла је секретар Групације дрвне индустрије Спољнотрговинске коморе БиХ Селма Башагић.


Она је навела да је у истом периоду остварен увоз дрвне индустрије у вриједности од 160 238 102 КМ, или 28 одсто мање него у истом периоду 2008. године, тако да је покривеност увоза извозом износила 276 одсто.

Према ријечима Башагићеве, извоз намјештаја за осам мјесеци био је вриједан 163 171 515 КМ, или 2,5 одсто више него у истом периоду лани, са учешћем од 38,6 одсто у структури укупног извоза дрвне индустрије.

Башагићева је истакла да је смањени извоз дрвне индустрије резултат мањег извоза полуфиналних производа од дрвета за 36 одсто, а много мање смањеног извоза подова, паркета, фурнира и грађевинске столарије.

"Веома забрињава пораст извоза производа шумарства за 26 одсто у односу на прошлу годину, који је за осам мјесеци износио 65 996 255 КМ, или 15,6 одсто од укупног извоза за 26 одсто", изјавила је Башагићева новинарима у Сарајеву.

Секретар Групације је истакла да су се највише извозила сједишта и дијелови од дрвета, намјештај за трпезарије и дневне собе, те кухињски намјештај и намјештај за спаваће собе.

Према њеним ријечима, увоз намјештаја је такође смањен за 26 одсто и за осам мјесеци био је вриједан око 63,346 милиона КМ.

"Смањени увоз дрвне индустрије резултат је мањег увоза примарних и полуфиналних производа од дрвета за 29 одсто и то претежно плоче иверице, влакнатице, шперплоче, док је нешто повећан увоз грађевинске столарије", рекла је Башагићева.

Он је рекла да су се производи од дрвета највише извозили у Њемачку, Србију, Хрватску, Италију, Француску, Словенију, Аустрију и Холандију, а увозили из Србије, Турске, Хрватске, Словеније, Мађарске, Кине, те Италије и Аустрије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog