Republika Srpska

Влада РС: При крају пројекат инвентуре шума

БАЊА ЛУКА - Шумски ресурси који обухватају 55 одсто укупне површине Републике Српске један су од темеља развоја Српске, констатовао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Ранко Козомара.


Козомара је на конференцији за новинаре у Бањалуци нагласио да су донесени или се приводе крају сви најзначајнији законски документи за ову област, чиме је РС створила предуслове за несметано одвијање процеса европских интеграција у којима шумски ресурси представљају значајне развојне темеље.

Према његовим ријечима, нови Закон о шумама РС је реформски законски документ који је унио многе новине, али и ред у газдовање шумским богатством.

Он је подсјетио и на важан Закон о репродуктивном материјалу за шуме, као и на Закон о ловству, те на изузетно важан посао на изради стратегије развоја шумарства РС који је у току.

Говорећи о раду Јединице за имплементацију пројеката у шумарству, директор ове јединице Министарства пољопривреде РС, Жељко Стојановић, рекао је да се приводи крају најважнији посао за шумарство РС, а то је инвентура шума.

"Посао на изради инвентуре шума у РС завршен је са око 90 одсто укупног посла, а по завршетку комплетног пројекта РС ће добити један од најважнијих докумената који ће бити основ за планирање развоја шумских ресурса, његову заштиту и коришћење", нагласио је Стојановић.

Он је додао да је за пројекте у шумарству, који би требало да буду завршени до краја наредне године, Свјетска банка обезбиједила за читаву БиХ око 4,8 милиона долара од којих за РС припада око 46 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog