Republika Srpska

Ненад Кесић: За стање у привреди РС криви су oни прије нас

БАЊА ЛУКА - Посланик СНСД у Народној скупштини РС, Ненад Кесић, сматра да је тренутна ситуација у привреди РС директна посљедица процеса приватизације у РС у периоду од 2001. до 2005. године.


Коментаришући Информацију о извршеној приватизацији државних предузећа и банака у РС за период од 1. јануара 2001. до 31. децембра 2005. године, која ће данас бити разматрана на сједници Народне скупштине РС, Кесић је рекао новинарима да је у том периоду приватизовано 551 предузеће, од чега 51 предузеће књиговодствене вриједности имовине до 300.000 КМ, 453 предузећа преко 300.000 КМ и 47 стратешких предузећа.

"Под претпставком да је у сваком од ових предузећа у просјеку радило 100 људи, то значи да је директним процесом приватизације било обухваћено 50 000 радних мјеста", истакао је Кесић.

Кесић тврди да оно што је рађено у периоду од 2001. до 2005. године "апсолутно урушило привредни систем РС за чији ће опоравак требати много година".

Према његовим ријечима, садашња опозиција која је у том периоду била на власти у РС имала је пуни капацитет да мијења све оно што није било добро у Закону о приватизацији.

"Процес приватизације у РС текао је са тендером са фиксним условима тако да је приход од приватизације у новцу у том периоду био свега 21.261 КМ", каже Кесић.

Кесић наводи да је садашња опозиција, која је тада била на власти у РС, била у прилици да РС обезбиједи три пута више новца од приватизације него што је то случај од приватизације "Телекома Српске".

"РС је могла да располаже са три приватизациона фонда обезбијеђена приватизацијом `Телекома`", истакао је Кесић, додајући да је СНСД због тога тражио да се ова информација разматра у парламенту РС.

Кесић је рекао да ће СНСД тражити податке колико је од 551 приватизованог предузећа тренутно у функцији и колико имају запослених радника.

"Код приватизације банака утврђено је да су пронађени документи по којима су неки други уплаћивали за купце", закључио је Кесић, додајући да треба утврдити ко се бавио тим послом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog