Svijet

Mлади не могу живјети без интернета

ЛОНДОН/ХЕЛСИНКИ - Истраживање које је објављено на интернет "YоuуuhNet", проведено међу младима у животној доби од 16 до 24 године показује да њих 75 одсто не би могло живјети без интернета!


Четири од пет младих особа на интернету ће потражити савјет, а једна трећина њих истиче да нису имали потребу да разговарају са неким очи у очи, јер су извори на интернету били и више него довољни.

Упркос многим примјерима да не постоји никаква сигурност на интернету, млади вјерују да је интернет сигурно мјесто док год знаш што радиш.

" Мислим да су данашња дјеца и млади људи одрасли са том технологијом и у потпуности је разумију. Вјероватније су људи и средњој животној доби рањивији кад је интернет у питању" - сматра психолог Грејем Џонс са универзитета "Ланкастер".

Он ту групу младих назива "технолошким старосједиоцима", јер су одрастали у окружењу богатом компјутерима и мобилном технологијом.

У исто вријеме, Финска је постала прва земља на свијету која је приступ "широко-појасном" интернету прогласила уставним правом.

Тим потезом се жели повећати доступност брзог интернета у руралним подручјима због чега ће од 1. јула 2010. телекомуникациони оператери морати да осигурају приступ интернету брзине од најмање једног мегабајта у секунди за свих пет милиона Финаца. До 2015. у плану је повећање брзине на 100 мегабајта.

"Данас се не може живјети без брзог интернета, као што не можете живјети без банковних услуга, струје и воде. Данас вам једноставно треба интернет" - истиче Лаура Вилконен из финског Министарства саобраћаја и комуникација.

Финска је земља са готово најразвијенијом интернетском инфраструктуром на свијету. Чак 95 посто популације у свом дому има могућност прикључка на "мрежу". Финска влада сада жели потпуну покривеност интернетом и у подручјима гдје су разне природне препреке ограничавале развој мреже.

У напорима за осигуравање приступа интернету Финску подржавају УН које се све више залажу да се интернет уврсти у основна људска права.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog