Republika Srpska

Шведска дала зелено свјетло за ''Сјеверни ток''

СТОКХОЛМ - Шведска је дала зелено свјетло да руски гасовод "Сјеверни ток" прође преко њених територијалних вода у Балтику, саопштио је данас шведски министар за заштиту животне средине Андреас Карлгрен.


Пројекат, којим управља "Гаспром", кошта 7,4 милијарди евра.

Гасовод би трбело да буде дугачак 1 220 километара од Виборга у Русији до Греифсволда у Њемачкој и требало би да прође испод Балтичког мора преко руске, финске, шведске, данске и њемачке територије.

Данска је 20. октобра дала сагласност, док би Финска тек требало да се изјасни о овом пројекту који су критиковале балтичке државе и Пољска, које у томе виде начина на који Москва хоће да их заобиђе.

Гасовод "Сјеверни ток" требало би да има два цјевовода којим би требало да буде испоручено 55 милијарди метара кубних природног гаса годишње из Русије ка европском тржишту. Ова количина је 11 одсто очекиване годишње потрошње ЕУ за 2011. годину.

Први цјевовод би требало да буде завршен у јесен 2011. године, када се очекује и почетак испоруке гаса ка Евопи. Цио пројекат требало би да буде завршен 2012. године

ЕУ настоји да раздвоји своје изворе и руте за снабдијевање гасом како више не би била талац спора између Русије (од које увози 40 одсто укупног увоза) и Украјине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog