Nauka

Наочаре које преводе и исписују титлове

ТОКИО - Јапанска компанија НЕЦ произвела је наочаре које током разговора између особа са различитих језичких говорних подручја емитују титлове.


Справица која је слична наочарима али нема стакла и има слушалице користи мали пројектор који приказује слике ка мрежњачи корисника.

У саоптшењу НЕЦ наводи да планира да произведе верзију наочара које ће симултано уз говор обезбјеђивати и титл.

Јапанска компанија истиче да је справица по имену "Теле скутер" намијењена запосленима који раде са муштеријама како би им подаци о купљеном производу одмах током конверзације били представљени.

Међутим, "Теле скутер" се може користити као помоћ при превођењу. При употреби у ове сврхе микрофон на слушалицама снима гласове оба учесника у разговору, шаље их кроз софтвер за превод и систем пребацивања гласа у текст након чега шаље превод назад у слушалице.

Истовремено док корисник чује превод, такође добија и текст испред мрежњаче.

"Можете га користити током живог разговора", рекао је портпарол НЕЦ-а Такајуки Омино на сајму у Токију гдје је производ представљен.

Према његовим ријечима, овај систем се може користити током повјерљивих разговора који би могли бити компромитовани употребом људског преводиоца.

Продаја "Теле скутера" биће покренута у Јапану у новембру 2010. године, али неће имати додатак за превод. Верзија са преводом на тржишту ће се појавити 2011. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog