Republika Srpska

Радници Опела штрајкују због одлуке ЏМ

РАСЕЛХАЈМ - Више хиљада радника произвођача аутомобила "Опел" у Њемачкој данас штрајкује као знак незадовољства због одлуке америчког "Џенерал моторса" да одустане од одлуке за продају канадско-руском конзороцијуму "Магна" и "Сбербанк".


Радници "Опела" окупили су се испред сједишта "Џенерал моторса" у Раселхајму у знак протеста због одбијања америчке компаније да прода своје европске огранке.

"ЏM" је донио контрадиткторну одлуку донио само неколико дана након што се сагласио да прода удио у "Опелу" и "Воксхолу" произвођачу аутодијелова "Магни" и руској банки "Сбербанк".

Према том споразуму, радницима "Опела" обећано је да ниједно постројење неће бити затворено.

Синдикат "ИЏ метал" сада страхује да ће "ЏМ" затворити постројења у Њемачкој и да ће отпустити већи број радника него што је то планирала "Магна".

"Наше повјерење у `ЏМ` сада је на нули и то је средиште проблема," рекао је шеф радничког савјета "Опела" Клаус Франц обраћајући се окупљеним радницима.

Он је позвао "ЏМ" да изради функционалан план за "Опел".

"ЏМ" је најавио да планира да отпусти 10 000 радника у склопу реструктирања пословања у Европи, али није саопштено из којег ће постројења радници бити отпуштани нити да ли ће неко од постројења бити затворено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog