Republika Srpska

Jeлашић: Тек сад нам ваља засукати рукаве

БЕОГРАД - Влада Србије прошла је на "поправном испиту" у преговорима са Међународним монетарним фондом, али тек сада треба да засуче рукаве и прионе на озбиљно стезање каиша, рекао је гувернер Народне банке Србије /НБС/ Радован Јелашић.


Он је нагласио да ће бити спокојан тек када буде видио да ће се све оно на шта се Влада обавезала и провести.

"Надам се само да се неће поновити толико пута виђен сценарио - потписали смо, али смо мислили нешто сасвим друго. Са оваквим програмима, који подразумевају средњорочно смањење јавне потрошње, до сада баш нисмо имали позитивних искустава. Искрено се надам да ће овога пута бити другачије и да ћемо потписано у потпуности испоштовати", рекао је Јелашић.

Уколико потписано не би било испоштовано, гувернер каже да ће се послије пет година бити на истој тачки, "али са једном значајном разликом - јавни дуг би могао да се дуплира у односу на садашњих 32,5 одсто БДП-а".

"Од јула је дошло до смањења масе зарада у јавном сектору, посебно код државне администрације и то за 7,3 одсто. Оно што се сигурно не поштује јесте одлука да државне институције које имају сопствене приходе, 40 одсто тих средстава трансферишу у буџет. Али, понављам, ово је нова шанса, нов почетак и не видим зашто овога пута не бисмо успели", сматра гувернер.

Јелашић је рекао да је у трећем кварталу забиљежен раст индустријске производње, али да сигурно још дуго неће бити на нивоу на коме је био прије годину дана, у смислу зарада и услова задуживања.

"Следеће године би први пут инвестиције из буџета требало да буду на нивоу укупног дефицита, што је од кључне важности за одрживост јавног дуга", рекао је Јелашић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog