Svijet

Израел одбацио резолуцију УН о злочинима у Појасу Газе

ЈЕРУСАЛИМ - Израел је данас одбацио резолуцију Генералне скупштине УН, позивајући на покретање истраге о извјештају у којем се наводи да су почињени ратни злочини у Појасу Газе, и критиковао свјетско тијело да је "у потпуности одвојено од реалности".


У одговору израелског Министарства иностраних послова на јучерашње гласање истиче да "Израел задржава право на самоодбрану" и да ће наставити да "дјелује у заштити живота својих грађана од пријетње међународног тероризма".

Резолуција УН, којом је усвојен извјештај који је затражио Савјет за људска права УН, је необавезујућа и према оцјени аналитичара, највјероватније не би довела до тога да Израел или Хамас покрену истрагу према резултатима тима који је предводио јужноафрички правник Ричард Голдстон.

Међутим, Израел је жестоко реаговао на извјештај који је објављен у септембру сматрајући тај документ као арапски покушај да се наруши репутација војске и политичких лидера јеврејске државе.

"Израел одбацује резолуцију Генералне скупштине, која је у потпуности одвојена од реалне ситуације на терену са којом Израел мора да се суочава", наводи се у саопштењу израелског МИП-а који је објавио портпарол Јигал Палмор.

У резолуцији коју је одобрило 114 земаља, 18 је било против а 44 уздржано УН је подржало Голдстона у позиву упућеном Израелу и "палестинској страни" да у року од три мјесеца предузму истрагу о оптужбама изнесеним у извјештају.

У Голдстоновом извјештају критиковане су обје стране у сукобу али су много оштрије упућене Израелу, који је одбијао сарадњу са истражиоцима.

Палестинске организације за заштиту људских права тврде да је у војној офанзиви на Појас Газе, која је трајала три седмице, страдало 1 417 Палестинаца, укључујући 926 цивила.

Израел наводи да је у сукобима, осим 295 цивила, убијено 709 палестинских бораца, те да су страдала још 162 лица, чији статус није могао да буде утврђен.

Током сукоба страдало је десет израелских војника и три цивила.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog