Svijet

Кажњени припадници мировних мисија због сексуалних прекршаја

ЖЕНЕВА - Најмање 50 припадника мировних мисија кажњено је мјерама које се крећу од смањења војног чина до осам мјесеци затвора за сексуалне прекршаје почињене у мисијама УН од 2007. године, саопштено је из УН.


Подаци су објављени након што су медијске организације затражиле одговор о томе које мјере земље предузимају против припадника мировних снага оптужених за силовање и друге прекршаје у зонама сукоба попут Конга.

УН могу да покрену истрагу о оптужбама за недолично понашање, али кривични поступак могу да покрећу само владе које дају свој персонал за мисије.

Подаци показују да је ове године значајно повећан број кривичних поступака и процеса пред војним судовима у матичним земаљама мировњака.

У новембру је покренут дисциплински поступак против 33 припадника мировних мисија за случајеве у које спада сексуапна експлоатација и злостављање, аа изречене су мјере отпуштања из војне службе, пријевремена пензија и затворска казна до осам мјесеци.

Према подацима УН, само су два припадника мировних снага кажњена за сличне прекршаје 2008. године, док је 15 казнебих мјера изречено 2007. године.

Оптужбе о сексуалној експлоатацији и сличним злочинима прате мировне мисије УН скоро од самог почетка 1948. године, док су прекршаки пријављени у мисијама од БиХ и Косова до Камбоџе, Источног Тимора, западне Африке и Конга.

Ово питање привукло је пажњу јавности након што су УН откриле почетком 2005. године да су припадници мировних снага у Конгу имали сексуалне односе са женама и дјевојкама у тој земљи, најчешће као замјену за храну или мање новчане износе.

УН је након тога увео мјеру "нулте толеранције" за сексуално злостављање и јединствено правило понашања којим је предвиђена обука за све припаднике мировних снага, али је изрицање казни оптуженима остављено матичним земљама, што је проблематично.

Подаци откривају да је УН о 2007. године националним властима пребацило више од 450 случајева злоупотребе службеног положаја - било због сексуалних прекршаја или друге врсте, али да су добили одговор на само 29 случајева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog