Republika Srpska

Нада за Ербас: Ј.Африка одустала, Малезија остаје у игри

КУАЛА ЛУМПУР - Малезија је данас саопштила да остаје при одлуци о куповини четири војна транспортна Ербасова авиона типа А400М, али да ће испорука каснити најмање три године.


Јужна Африка је ове седмице саопштила да одустаје од куповине осам авиона типа А400М што је тежак ударац за компанију Ербас која је најавила да ће каснити у испоруци најмање три године.

Јужна Африка и Малезија су једине двије неевропске земље које су наручиле авионе. Малезија је поручила 2005. године авионе који су требало да буду испоручени 2013. године.

"Неће бити отказивања поруџбине и уговор који је договорен биће испоштован али ће испорука каснити три или четири године", изјавио је званичник малезијског Министарства одбране.

Он је додао да су одлучили да појачају тренутно стање флоте.

Јужна Африка је објаснила да је цијена ових авиона скочила са 837 милиона евра колико је износила крајем 2004. године на данашњих 3,5 милијарди евра.

Влада ове земље потврдила је да ће Ербас рефундирати аванс који је уплаћен, због тога што није испоштован рок.

Ербас је покренуо програм А400М потписавши у мају 2003. године уговор од 20 милијарди евра са седам европских држава - Њемачком, Шпанијом, Француском, Великом Британијом, Турском, Белгијом и Луксембургом за куповину 180 авиона.

Током 2005. године Јужна Африка је поручила осам а Малезија четири авиона.

Први авион неће бити испоручен прије 2013. године док су актуелне флоте већине земаља при крају "радног вијека".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog