Svijet

Хитлер тренер репрезентације Њемачке?

ЛОНДОН - Једно од двадесеторо анкетиране шкотске дјеце мисли да је Адолф Хитлер тренер фудбалског тима Њемачке, док шест одсто њих вјерује да је холокауст прослава завршетка Другог свјетског рата.Једно од петоро дјеце мијеша Јозефа Гебелса са Аном Франк, јер сматра да је шеф Хитлерове пропаганде "Јевреј који је написао дневник на тавану".


Према резултатима анкете, коју је објавила хуманитарна организација ратних ветерана, већина дјеце има основно знање о два свјетска рата, али значајна већина нема појма о овом историјском периоду.

Испитивање 2 000 дјеце објављено је пред Дан сјећања, 11. новембра, када многе западне земље прослављају потписивање примирја којим је окончан Први свјетски рат.

Чак 77 одсто дјеце узраста од 9 до 15 година рекло је да је Хитлер лидер нацистичке странке, али је 13,5 одсто њих сматра да је он открио гравитацију 1650. године, а седам одсто да је тренер њемачког фудбалског тима.

Исто тако, 61 одсто је знало ко је Гебелс, али 21 одсто је мислило да је он "познати Јевреј који је написао дневник на тавану", а 14 одсто да је он био министар британски одбране на почетку Другог свјетског рата.

Док је 85 одсто знало шта је холокауст, шест одсто је сматрало да је то прослава окончања рата. За Аушвиц је тачан одговор дало 70 одсто испитаних, али 15 одсто мисли да је то забавни парк са темом Другог свјетског рата.

Питање о томе која је земља прва произвела атомско наоружање изазвало је збуњеност. Више од 40 одсто је знало да је то САД, али 31 одсто да је то Јапан, а 19 одсто Њемачка.

"Поједини одговори су нас шокирали. Дјеца школског узраста су будућност наше земље и важно је да им помогнемо да науче о нашој историји", рекао је директор организације "Ерскин" мајор Џим Пантон.

Нису наведени подаци о томе да ли је 70 одсто оних који су знали шта је Аушвиц, икада чуло за Јасеновац? Обзиром на данашњи изглед тамошњег меморијалног центра, кроз који хрватске власти некажњено умањују број убијених, Јасеновац ће у свјетску историју заиста ући као забавни парк.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog