Svijet

Ирак: Комисија тражи одлагање јануарских избора

БАГДАД - Ирачка изборна комисија затражила је данас да избори заказани за јануар буду одложени, пошто парламент поново није могао да се усагласи о начину одржавања гласања.


"Уколико парламент буде инсистирао да датум одржавања избора буде када је и предвиђено 16. јануара, Изборна комисија не може да гарантује да ће бити испуњени међународни стандарди због неприпремљености. Одлагање одобрења Изборног закона ставља нас у незавидан положај," рекао је шеф Изборне комисије Фараџ ал Хајдари.

Према његовим ријечима, због одлагања и инсистирања политичких лидера да се избори не одгађају Изборна комисија ће бити приморана да изостави поједине потребне процедуре, због чега ће припреме бити непотпуне и самим тиме неће испунити међународне стандарде.

Главна тачка спотицања је начин гласања у граду Киркуку, који Курди сматрају домом својих предака.

Курди сматрају да Киркук треба да буде уврштен у њихову полуаутономну енклаву и да се гласа према новим гласачким списковима на којим је више њихових сународника него 2003. године у вријеме режима Садама Хусеина. Туркмени и Арапи, који такође живе у Киркуку, противе се овим захтјевима Курда.

САД су изразиле забринутост због овог спора.

Евентуално одлагање одржавања избора у Ираку могло би утицати на планове америчких снага да окончају борбене операције у августу 2010. године и да из Ирака до септтембра повуку све снаге сем 50 000 војника.

Командант америчких снага у Ираку генерал Реј Одијерно жели да одржи велики број војника у овој земљи и то 60 дана након избора. Тај период сматра се довољним да би било утврђено да ли је Ирак на путу ка већој стабилности или ће запасти у хаос.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog