Svijet

У Копенхагену о клими разговараће 40 државника

КОПЕНХАГЕН - Четрдесет шефова држава и влада најавило је долазак на свјетски самит о клими у Копенхагену сљедећег мјесеца, изјавио је данас шеф климатске политике УН, Иво де Бер.


"Према информацијама данских власти, 40 шефова држава и влада сугерисали су да ће доћи на прославу успјеха у Копенхаген, иако формално још нису упућене позивнице", рекао је Де Бер.

Он је рекао да у овом тренутку не може да објави имена лидера, додајући да је ријеч о представницима богатих и сиромашних земаља.

Очекује се да ће на састанак који траје од 7. до 18. децембра доћи британски премијер Годон Браун, француски предсједник Никола Саркози и бразилски предсједник Лула Ињасио да Силва.

Де Бер је рекао да су климатске промјене сада уписане у дневни ред састанака Групе 8, групе 20 и форум великих економских сила, који окупља државе које емитују 80 одсто свјетских емисија штетних гасова.

Састанак у Копенхагену организују УН, с циљем да се постигне глобални споразум о борби против климатских промјена послије 2012. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog